Silversmedjan i gamla fähuset från 1840 på Humlegården.

Allt silver är stämplat med min certifierade tillverkarstämpel LAX, årsstämpel (ex. N11 för 2010, O11 för 2012) och finhetsstämpel, silver 92,5 % (925).

 Sväng in vid Tierps sockenkyrka

 mot Eskesta, skyltat Axgentum,

 se fliken "Axgentum kontakt och karta" tv.

Öppettider:

Lördag 9/7 stängt

Lördag, Söndag

kl 11 - 16                   

Övriga dagar och tider, eller om bråttom, ring och avtala besökstid, 0704157719

 

 

 

25 maj 2018 trädde GDPR i kraft. Kort sammanfattat är det är en ny dataskyddsreform som ger dig större koll på vilka personliga uppgifter vi sparar och hur vi använder dem för att erbjuda dig en positiv köpupplevelse på vår hemsida.

Vi sparar endast intern kundinformation som adress, tfn och mobilnummer samt beställda och köpta smycken eller arbetsorder, för att kunna skriva ut och skicka fakturor och notera beställningar på silverarbete.  Ingen information går vidare, delas eller används utanför vår firma, Axgentum, förutom enligt Skatteverkets regler för företagsdeklaration.

Frebro 113, 2018.05.24

Lars Göran Axelsson

 

 

 Smyckegjutning, strågjutning, kvastgjutning:

 

 

Priserna justeras löpande pga variationer i svenska råvarumarknaden för silver!

 

I started with silver smithing in 1960 with the old goldsmith Rudolf Ekström at the historical Rademacher Forges (est. ca. 1650) in the town of Eskilstuna. Then Bolinder-Munktell Industrial school in Eskilstuna. Worked in pharmaceutical industry and university, obtained Ph.D. degree in inflammatory diseases at University of Uppsala

I am now at Humlegården (The Hop Garden), 10 km south of the urban town Tierp in Uppland, in a refurbished stable from 1840.

 

Jag började med silversmide 1962 hos den dåvarande  guldsmeden Rudolf "Rulle" Ekström i de kulturmärkta Rademachersmedjorna från ca. 1650 i Eskilstuna och fortsatte sedan hos honom en tid och sedan i egen liten verkstad. 

Gick sedan Bolinder-Munktells Industriskola, är i övrigt självlärd hantverkare. Studerade till laboratorieassistent (mikrobiologi), arbetade med bakteriologi och virologi på Statens Veterinärmedicinska Anstalt, mul och klövsjuka för SIDA i Kenya, bakteriologi på Centrallasarettet i Eskilstuna, biomedicinsk forskning och farmakologi på Pharmacia, tog fil. kand. och sedan filosofie doktorsexamen med en avhandling om inflammatoriska tarmsjukdomar i Uppsala, arbetade som forskare på Karolinska Institutet i Stockholm.

Arbetade hela tiden mer med silver vid sidan om.

 

Nu finns jag och min fru Pia på Humlegården i Frebro utanför Tierp i Uppland. Humlegården har blivit en liten Hantverksgård, jag med silver och Pia med vävning och stickning (se flikarna Pias väv) och vi har en liten fin örtagård.

Vi tar gärna emot gruppbesök efter överenskommelse.

En ändamålsenlig silversmedja har byggts upp i ett gammalt stall bygggt på 1840-talet och en vävstuga med två vävstolar i huvudbyggnaden med äldsta delar från 1840.

I silversmedjan kan allt från designarbete till färdiga smycken och bruksföremål framställas genom att använda en mängd olika tekniker.

Se "Galleriet" för delar av min produktion under åren.

Försäljning från "Köp" och viss leveranstid-beställningar från "Galleriet" kollektionen kan göras efter e-mail eller telefonkontakt fast det är trevligast att få besök i smedjan.

Sidorna senast uppgraderade: 13/11 2022.

Antal besökare på Axgentums hemsida: [counter]

Broomcast 1 rev 4

Klicka på bilden för stor bild.

Ökat utbud av olika hängen! Hänge i en ny serie smycken skapade med "Broom casting"-teknik (kvast-gjutning, strågjutning) se bilden till vänster på första sidan.

Tekniken innebär att man gjuter flytande silver mellan en kvasts borst (häxkvast) vilket ger underbara gjutresultat med vackra effekter, typ stalaktiter i en kalkstensgrotta.

Finns som halshängen och örhängen, se fliken "Till försäljning..."